Gruszki w syropie | Kamis
Odkąd mój mężczyzna zmienił pracę i zaczął jeździć zaczęłam interesować się słoikami - co można zrobić, znajdywałam przepisy i to naprawdę świetna opcja. Nie chce ci się robić obiadu? Sięgasz po słoik z sosem bolognese, gotujesz makaron, zalewasz sosem ze słoika, który sam zrobiłeś i gotowe . Ja zaczęłam robić chłopakowi jedzenie w słoiki, aby miał w trasie coś domowego i dobrego. Wtedy pomyślałam o tym, żeby zrobić do słoików coś słodkiego, aby zjadło dziecko no i oczywiście ja. Padło wtedy na gruszki w syropie. Dostaję bardzo dużo warzyw i owoców, a dając je do słoików wiemy, że się nie zepsują jeżeli odpowiednio je będziemy przechowywać.
Gruszki w syropie nie są jakieś pracochłonne. Dostałam mnóstwo gruszek i pomimo, że moja córka uwielbia je jeść to miałam ich za dużo, aby mogły sobie tak leżeć. Słodkie gruszki pachnące goździkami i cynamonem świetnie się sprawdzą jako osobny deser, a nawet można dodać do ciast albo podać z lodami i bitą śmietaną - opcji jest naprawdę sporo.
8 dużych, twardych gruszek
1 litr wody
500 g cukru
1 cytryna
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżeczka Goździki w torebce
1 szt. Cynamon kora
Sposób przygotowania:
Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny.
W wąskim, wysokim garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.
Włóż gruszki do syropu i gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut.
Gruszki wyjmij i ułóż w wyparzonych słoikach.
Syrop zagotuj ponownie i zalej gruszki. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.